Posiłki regeneracyjne/ profilaktyczne to dania dla pracowników wykonujących prace związane z intensywnym wysiłkiem fizycznym w celu wsparcia procesu regeneracji organizmu.
Posiłki regeneracyjne nie mają określonego menu, ale muszą zawierać ok. 1000 kalorii, przynajmniej 50% węglowodanów, 30% tłuszczów i 15% białek.
Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki regeneracyjne swoim pracownikom w okresie zimowym, który zgodnie z przepisami rozpoczyna się 1 listopada i kończy 31 marca, ale samo rozpoczęcie okresu zimowego nie przesądza o uprawnieniu do posiłku. Pracownik musi jednocześnie wykonywać pracę związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ)
u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Prace na otwartej przestrzeni w okresie zimowym oraz prace w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10 st. C lub wskaźnik obciążenia termicznego <WBGT) wynosi powyżej 25 st.C.
Posiłki regeneracyjne przysługują również przy wykonywaniu pracy pod ziemią czy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
DLA KOGO?
etc.
najczęściej znajdujące się na obrzeżach dużych miast, które zgodnie z ustawa musza zapewnić posiłki regeneracyjne swoim pracownikom
W FI Group stawiamy na samowystarczalność, co oznacza, że niezależnie od wyzwania, jesteśmy gotowi sprostać mu bez angażowania zewnętrznych podwykonawców. Sami tworzymy menu, bazując na naszych autorskich recepturach i samodzielnie dostarczamy dania do naszych klientów.
Nasi zaangażowani kucharze i specjaliści gastronomiczni działają w pełnej zgodności z naszą filozofią - dostarczając świeże posiłki, bez kompromisów
To wszystko sprawia, że możemy zagwarantować naszym klientom nie tylko wyjątkowy smak, ale także pewność, że każdy detal, od początku do końca jest w naszych rękach,
PRZYGOTUJEMY OFERTĘ DOPASOWANĄ DO TWOICH POTRZEB.